13 juli 2010

Yes, det var en gång ett hus

När herr Håkan och jag besöker tomten kan vi se hur förbipasserande stirrar på vår tomt. Vi talar nu inte korta undrande ögonkast, utan riktigt stirrande. En cyklist var nära att köra in i trottoarstenen eftersom han inte kunde ta ögon från vår vackra (?) tomt. Våra 40 närmaste grannar har fått information om att vi ska riva och bygga nytt men många vet inte vad vi håller på med (och det vet inte ens vi själva ibland).

För ett tag sedan hittade jag en blogg, Mitt i Fålhagen, om vårt nya bostadsområde. Alla områden borde ha en så uppdaterad och informativ blogg. Idag upptäckte jag att vår tomt hade uppmärksammats av bloggarna Niina och Juusi och att de har skrivit om den här. De lyckades med hjälp av hitta.se gissa sig till att det var ett orangerött hus vi rev. Visst ser Skrutthuset fint ut?

Det förra huset, även kallat Skrutthuset.

Det kan vara svårt att förstå att vi ville riva huset, även vår egen rivare ställde sig frågande när han kom första gången till tomten. Det ändrades så fort han kom in i huset. Niina undrade om det kanske hade funnits spöken eller om skumma figurer hållit till där (sååå ofta var inte maken och jag där). Herr Håkan ärvde i januari 2009 huset efter sin far. Problemet var att INGET hade gjorts de senaste 30-50 åren. Det som hade åtgärdats var slarvigt och dåligt gjort. Vi tog in en byggingenjör från Bjerkings för att gå igenom vilka problem huset hade. Här är ett litet urval:

*Livsfarlig el. All el i hela huset behövdes bytas.
*Alla vattenledningar behövdes byta eftersom vi riskerade en vattenläcka när som helst
*Fukt i källaren
*Huset behövde dräneras om
*Inget kök
*Inget badrum
*Sprickor i fasaden
*Taket på garaget riskerade att krascha in
*Allt ytskick behövde bytas
*Farlig utbyggnad som behövde rivas
*Antagligen vattenskador på stommen
*Alla fönster behövde bytas

Det handlade egentligen om att strippa ned huset till stommen och börja om. Håkan kände att Skrutthuset skulle vara ett oändligt pengaslukande hål och dessutom skulle det ändå inte bli bra i slutänden. Det var enklare, mindre stressigt och antagligen i längden billigare att bygga nytt.

Jag har inte så många bilder från huset innefrån men här kommer några:

Detta är köket på nedervåningen (övervåningen hyrdes ut och hade ett eget kök). Köksluckorna har på bilden rivits ut, de var bajsbruna. För oss tog det cirka 4-5 månader att tömma huset, vi var kompis med alla på soptippen efter det. Antal svarta sopsäckar som krävdes? 200+

Hallen när man kom in genom ytterdörren. Det går inte att beskriva hur smutsigt allt var. Den vackra bruna mattan var så smutsigt att skorna sögs fast i den. Genomgående var allting väldigt, väldigt smutsigt och illaluktande.

Ett av rummen på övervåningen, de var i mycket bättre skick än de på nedervåningen. Möblerna på övervåningen och den proppfulla vinden skickades ut genom fönstret på bilden. Det är barnsligt roligt att köra ut en tresits soffa genom fönstret...

Det här var duschen i källaren. Notera asbeströren i blått.
Trappan i svenska flaggans färger.

Jag får passa på att hälsa till våra nya grannar i området, Niina och Juusi. Ni får ta lite fler kvällspromenader förbi tomten för nu kommer det börja ske saker. Husleverans är fortfarande beräknad till vecka 34.

2 kommentarer:

  1. Kul att du svarade på mitt blogginlägg så att jag fick veta mer om ert blivande hus:). Det är alltid spännande att få veta mer om saker man ser på sina promenader. Vi ska följa eran blogg så vi får se hur fint ert hus blir :).

    SvaraRadera
  2. Ja och ser ni oss under en av era kvällspromenader i vårt vackra Fålhagen så måste ni hälsa (vi är inte så farliga).

    SvaraRadera