31 okt. 2010

Spacklat och klart


Det blev inget målande av garaget idag men vi hann med att slipa väggar och tak. Trots att vi har haft ett värmeelement ståendes där över natten hade spacklet inte torkat helt längst ned. 


Håkan är redan skriven på vår nya adress
(så behövde han inte adressändra två gånger på ett år).
 Det här är en sak jag har stört mig på i flera månader nu. De som rev huset och gjorde grunden tog inte bort hela staketet. De kunde ha passat på när de ändå var där för någon vecka sedan för att gjuta plintar...

Vår tomt är som vanligt eländig, det här är vår uppfart. 
Min far hjälpte till med målandet också. Vi kommer inte måla mer på huset det här året, istället fortsätter vi med det i vår eller sommar. Det är bara förstukvisten, när den byggts klart, som kommer grundas. 

Notera det runda fönstret!
Det var ett tag sedan jag visade en bra bild på framsidan av huset. En stor pall med tegelpannor står i vägen, så det syns lite dåligt,  men det har byggts lite på förstukvisten.



Så här fina är våra fönsterpartier efter det att Traryd fönster skickade sin snickare till oss (spröjsen satt i olika höjd). Jag tycker huset blir så vackert när det är målat.

Eftersom fodret runt fönsterpartiet på övervåningen nu är färdigmålat så kan ett balkongräcke sättas dit, vi ska ha en fransk balkong i vårt sovrum. En av punkterna på min att göra-lista för veckan är just att kontakta en smidesfirma.

30 okt. 2010

Färg till garaget inhandlad

För garaget så var Håkan och jag ense om två saker när det kom till färg: den fick inte vara för ljus (smuts syns för lätt) och den fick gärna vara lite häftig. Ganska snabbt kom vi fram till att lila skulle fungera. Så idag, eftersom Alcro-butiken har stängt i morgon söndag, åkte vi och handlade några liter lila färg. Nyansen heter Tistel.

Jag hittade en bild på färgen Tistel online. När jag såg bilden kände jag att vi
valde helt rätt nyans. Hoppas det blir lika fint i garaget bara. Källa
Vi hann idag med att måla en del på utsidan, bland annat det nyuppsatta sidoentrétaket. Håkan och jag spacklade nästan hela garaget. Jag har också försökt rädda oss från geggan framför huset genom att ordna grusstigar.

Jag har hela tiden tänkt att väggen längst in i garaget ska få lite tvärgående ränder i ljusgrått eller vitt. Det kommer förhoppningsvis lura ögat att rummet är lite bredare samtidigt som det är snyggt. Fast det blir ett senare projekt, vi har mer än fullt upp nu!

29 okt. 2010

Nya bilder på Ramsjöluckan från IKEA


Jag har flera gånger tidigare skrivit om den nya köksluckan Ramsjö från IKEA. Jag skulle vilja använda den i vår tvättstuga.


Ett av våra problem är vilken bänkskiva vi ska använda. Trä är uteslutet eftersom det lätt förstörs av vatten och sten är för exklusivt för en tvättstuga. Det blir en laminatskiva men frågan är vilken? Vi hade tänkt välja en vit men de IKEA:s vita skivor passar inte mot luckan. Kanske vi ska välja en svart istället?


Jag skulle kunna tänka mig några öppna hyllor i tvättstugan. Vi tänkte inte ha några väggskåp men skulle vi känna att förvaringsutrymmet inte räcker till så får vi köpa några. Vissa beslut är svåra att fatta innan vi ens har bott i huset, de får mogna fram. 

Källa

DEN EPISKA KAMPEN ÄR ÖVER

Det är dags att använda versaler för nu har det hänt något underbart. Efter över 2 månader av problem har ÄNTLIGEN, ÄNTLIGEN, ÄNTLIGEN vårt runda fönster kommit på plats.

MIRAKEL!
Den långa kampen för att få dit det runt fönster är över. Problemet har varit att med vår första husleverans, i slutet av augusti, kom det ett separat runt fönster men inget foder och inga plåtar. Till slut, efter flera veckor, meddelade Faluhus att fodret kunde vi få ordna själva men att plåten skulle de skicka. Den plåten tappade Schenker bort :( Det var vad de sa i alla fall, för några dagar senare dök plötsligt en Schenkerlastbil upp med både foder och plåt. Yippie! tänkte vi. Det vi fick visade sig ha fel mått (både foder och plåt). Till slut blev lösningen att vår Faluhussäljare köpte foder via Beijers och tog dit en plåtslagare för att ordna plåten. Nu är det på plats och jag kommer behöver nästan en semester efter allt arbete som krävts för att få dit materialet. För att vara ärlig så blev jag tårögd av att det där lilla fönstret äntligen kommit på plats. Sniff!

Stoooor förstukvist.
På tal om borttappat material, det fattas lite material till vår förstukvist som våra snickare har börjar med. Jag har redan mailat vår kontaktperson på Faluhus om det så förhoppningsvis löser det sig snabbt.

Inga av mina bilder på förstukvisten blev speciellt bra, ibland verkar jag drabbas av Parkinsons när jag försöker ta bilder. Å andra sidan är det kanske inte så mycket att se just nu.

Dörrren är från Leksandsdörren.
Vår sidoingång, den som leder in i tvättstugan, ska också ha ett litet tak ovanför sig.
Välkommen in!
Pinsamt nog tog det ett bra tag innan jag insåg att byggdörren var borta och istället har vår fina, vita dörr sats på plats. Jag var inte riktigt beredd på det, jag hade någon föreställning om att ytterdörrar var bland det absolut sista man sätter in. Fast den här dörren används inte så mycket och riskerar inte att skadas.

Nu måste vi ladda inför morgondagen, dags för projekt spackla garage!

Gyttja, golvvärme, golv och vackra dörrar

Våra underbara snickare arbetar på för fullt med Rosenbo, även elektrikern var där idag. Nu börjar det kännas som vi kommer någon vart. Det är kul när framstegen är så tydliga som de var idag.

Golvet i mitt arbetsrum
Den största förändringen var att golvvärmen har lagts på övervåningen. Tyvärr hade det blivit lite fel i master sovrum, eftersom vi i framtiden kanske vill ha en öppen spis måste golvvärmen anpassas redan nu för rördragningar (som kommer gå i det rummet). Det kommer fixas till, ingen fara. 

Gästrummet blänker
Väggarna på övervåningen är igenspikade nu. Jag blir lite osäker hur det är med taket men, jag tror, takplattorna är fastskruvade på så gott som hela övervåningen.
Golvet står i vardagsrummet (de svarta förpackningarna).
När golvvärmen är klar så ska vårt 2-staviga ekgolv läggas. Iiiiih! Det känns som ett jättesteg framåt. Jag ser fortfarande det inte som ett hus utan mer som en byggarbetsplats. Tanken att vi ska bo där känns väldigt avlägsen.
Så fin...
I vardagsrummet står inte bara vårt ekgolv utan också en del av våra dörrar från Dooria. På bilden är det skjutdörren mellan köket och hallen. Jag vet redan nu att jag kommer bli nöjd med alla dörrar, både innerdörrar och ytterdörrar.  

Sladdar
Jag vet inte riktigt vad elektrikern gjorde idag. Han fixade i alla fall så det blir ett eluttag ut mot uppfarten. Här är en bild från vår tvättstuga med elskåp, golvvärmecentral och mediacentral. Okej, jag tror det är vad det är... Jag är pinsamt okunnig när det kommer till el. 

Golvvärmecentral
En till golvvärmecentral finns på övervåningen, i det som ska bli mitt arbetsrum. Centralen är placerad bakom en dörr så den kommer inte bli så synlig.

Fri från byggnadsställningar! Wee!
Även på utsidan har det skett lite förändringar. Långsidan mot garageuppfarten har blivit av med byggnadsställningarna! Det kommer kännas som ett stort steg framåt när fasaden är klar. Vårt mer eller mindre legendariska runda fönster är fortfarande inte på plats. Snickarna har inte riktigt haft tid med det. Jag ryser när jag tänker på det runda fönstret, jag är säker på att något kommer krångla när de väl ska sätta dit det. 

Fattas något kanske
Långsidan är inte klar än, det fattas ett litet tak över sidoentrén. Ytterdörren och foder ska dit också. 

Åker, eller vår gång till huset?
Det har uppstått ett litet problem på framsidan av huset. Där vi ska ha vår gång upp till huset var det tidigare gräsmatta och en tulpanrabatt, men den är borta sedan länge. Nu har det blivit leråker, eller rättare sagt, geggamoja. Det är kletigt och kladdigt. För att ta sig in i huset får man leka "inte nudda mark" och hoppa mellan plankor. Dessutom börjar geggan sprida sig till trottoaren. Det kommer bli någon sorts räddningsaktion i helgen. Vi har för mycket grus på baksidan så det kommer vi köra till framsidan. Kanske det blir en provisorisk bro av lastpallar? Det är ju bra om Håkan och jag kan ta oss in i huset när vi bor där utan att vada i gyttja.

26 okt. 2010

Dagens tapetförälskelse: Oriental garden från Laura Ashley

Ibland när man tittar online på tapeter så ser de fantastiska ut men när man väl står med en rulle i handen undrar man om det har blivit något fel. Kan det vara samma tapet, den såg ju så mycket bättre ut på bilderna?! Jag har haft ett par bilder på Oriental garden från Laura Ashley men har inte haft möjlighet att se den i verkligheten När jag idag äntligen fick se Oriental garden så överträffade den mina förhoppningar. Den är precis lika fin på bilderna. Aaah.. tapetval.


25 okt. 2010

Vad jag har fått mina händer på!

Hamburg från Habo beslag
Våra leveranser med innerdörrarna krånglar fortfarande, just nu (efter dagens leverans) fattas det en innerdörr. Däremot har jag stenkoll på innerdörrhandstagen, eller trycken som det heter på snickarspråk. Jag har köpt de handtag Beijers hade inne och beställt resten. För innerdörrarna blir det trycket Hamburg i borstad krom.
Bonn från Habo beslag. 
Ytterdörrarna kommer få Bonn-trycken från Habo beslag. Garaget har redan de tryckena.

När jag ändå var igång så handlade jag alla lister till huset. De hade inte tillräckligt av allting men det blev två turer fram och tillbaka till  Rosenbo. Listerna får ligga där och torka lite innan de sätts upp. Nu finns det i alla fall lite material på bygget!

24 okt. 2010

Problem & lösningar - en bygguppdatering

Jag tänkte göra en lite sammanställning av vad vi har haft för oss med bygget veckan som varit och vad som är på gång.

Vi har haft ett personligt möte med två representanter för Faluhus eftersom vi skrev ett - ehm- argt brev där vi tydligt beskrev att leveransproblemen hotade hela vårt bygge. Nu har vi en egen kontaktperson på Faluhus och de vet exakt vilka problem vi har haft. När jag listade upp vilka problemen blev jag chockad. Det har varit mycket problem. Jag hoppas att det blir rejäla ändringar och det finns redan vissa positiva tecken.

Vårt kök från Hagaköket, som skulle ha levererats vecka 45, var inte beställt upptäcktes det nyligen. När en köksbeställning gjordes fick vi beskedet att köket skulle komma vecka 50 - iiih! Efter att Faluhus pratat med Hagaköket så kommer nu köksleveransen vecka 45. Det är en enorm lättnad för oss.

Trappan är beställd och levereras vecka 45 (mycket som händer då).

Vi har okejat våra kakelofferter och gjort beställningar. Vi hittade ett italienskt grått kakel på Ekeby kakel men resten köper vi via Kakelmagasinet. Jag är väldigt nöjd med våra kakelofferter, vi använder mindre än hälften av den summa vi hade avsatt.

Vi bestämde utomhuslampor och beställde de via Sallén. På fredagen hämtade jag tre stycken lampor, åtta stycken av en annan version kommer senare.

Vår säljare åkte personligen med mig för att hjälpa till vid bestämmandet av sockel-, dörr-, tak- och fönsterlister. Inga beslut fattade än, varför har alla brädgårdar samma sortiment?! Buuu!

Spröjsen på flera fönster satt fel och på torsdagen kom en snickare från Traryds fönster för att rätt till det. När jag tittade på fönstren efteråt upptäckte jag till min förvåning att flytta spröjsen de få millimeter de satt fel gjorde en stor skillnad. Det ser så mycket snyggare ut.

De felaktigt placerade plintarna togs upp och tre nya gjordes.

Plåt och foder till det runda fönstret står just nu och bara väntar på att sättas på plats. Håll tummarna att allting passar!

Träull sprutades in på vinden.

Väggarna på övervåningen är igensatta nu.

På måndag kommer det en del leveranser: två paket från Dooria med de innerdörrar och skjutdörrar som fattas, ett paket med det golv från Kährs som saknas och en leverans med smygar och fönsterbänkar. Dessutom måste jag se till att det levereras lite lister dit.

Jag har också gett upp tanken på att flytta in innan jul, den bistra sanningen har sjunkit in. Det känns tufft, jag ska inte ljuga. Å andra sidan vet jag att när vi väl flyttar in, så kommer det kännas fantastiskt.

23 okt. 2010

Rivningsbilder - lite nostalgi

All puts knackades bort från fasaden,
därför ser den ut att bestå av plankor.
Jag vet att jag har visat bilder på rivningen av huset tidigare, men jag hittade de här bilderna och tyckte det var lite kul. Grävskopan stod på baksidan av huset och "åt sig inåt". På bilderna är halva huset rivet.
Jag minns att jag tyckte huset såg ut som ett dockskåp
vid denna tidpunkt. 
Det är intressant att kika på bilderna eftersom man inser hur långt vi faktiskt har kommit. Grävmaskinen var tydligen tillbaka på tomten idag för att dra upp de felplacerade plintarna. Det har gjutits nya och flera plintar. Jag var förbi huset och det var en markant skillnad nu när plintarna - förhoppningsvis - står på rätt plats. Jag överdriver inte när jag säger att vi antagligen kommer ha en av de bredaste förstukvistar i Uppsala.

Om ni vill kika på fler rivningsbilder så är det bara att klicka här.

20 okt. 2010

Underbar inspiration


När jag är uttråkad brukar jag ibland (=ofta) slösurfa på Hemnet. Jag tycker detta var en så fantastisk våning. Tapeter är underbara, detsamma gäller färgvalen.






Jag har inte lyckats lista ut tapeten i master sovrummet men den fungerar verkligen.




Tapeten på toaletten är Cole & Sons Tema e variazioni.


Okej, låt mig dreglar lite över garderoberna.



Toile-mönstrade tapeter, lila och sänghimmel?! Oh la la!

Källa (alla bilder): Lagerlings.

19 okt. 2010

Utebelysning

Varde ljus! Källa.
Egentligen har Håkan och jag ganska olika inredningsstilar, hans är modern och min mer traditionell. Lyckligtvis så kan vi ändå enas när det kommer till inredning - i alla fall hittills... När vår elektriker plötsligt började prata om utebelysning så var det dags att enas igen.

Källa.
Håkan visste absolut vad han ville ha för utebelysning (se bild ovan). Jag ville inte att vårt hus skulle vara upplyst som en julgran, dessutom hade jag förälskat mig hårt i serien London från Norlys. Efter att kollat igenom sortimentet hos alla kända tillverkare av utomhusbelysning var London-serien den enda jag kunde tänka mig.

<3. Källa.

Totalt behöver vi 11 stycken utomhuslampor, två av dem är för garaget. En hel del lampor med andra ord men vår garageuppfart kräver fyra stycken eftersom den är så lång.

Källa

Efter en rundtur bland Uppsalas affärer så bestämde Håkan att Konstsmides Modena rund var den lampan han helst skulle vilja ha. Sedan följde en hel del diskuterande innan jag kom fram till en kompromiss. Min lampa hänger vid ingången och ovanför garaget medan Håkans är på baksidan av huset och längst med garageuppfarten. Jag hoppas att den gråa färgen på Håkans lampa gör att den smälter in lite i fasaden. Eftersom de olika typerna av lampor inte sitter på samma fasadsida så hoppas jag att det inte blir en stilkrock.

London-lampan fast i en annan modell än vi ska ha. Källa
Jag är lite chockad över prisskillnaderna vi hittade på samma lampa, Modena från Konstsmide kostade 399 kr på Jula och 299 kr på Bauhus. Nu kommer vi köpa alla lampor via Sallén som gav oss ett riktigt bra erbjudande efter lite lirkande. London-lamporna får vi antagligen redan imorgon.

18 okt. 2010

Byggbesök

Köket, kablarna hänger i taket!
 Jag var på bygget idag för att fråga om listleveranser, vi ska köpa våra lister (dörr, fönster, tak, sockel) själva. Jag passade på att knäppa några bilder.

Vi har valt att inte ha så många spottar i huset, men köket har det. Vi var mer eller mindre tvungna till det eftersom vi har en stor köksö i mitten och väldigt få överskåp.


Här är dragningarna i köket, så här kommer det se ut där vårt högskåp med ugnar ska vara.

Istället för vykort?
Så här kan man kommunicera också. "God morgon pöjkar. Vi kommer senare under måndagen. Ps. det är dags för skivning ytterväggar. Mvh, Uffes el." Jag tror åtminstone att det står "skivning ytterväggar", jag har ingen aning om vad det kan betyda.

Här har jag stått i det lilla gästrummet på nedervåningen och knäpp kort genom hallen och in i tvättstugan. Det är på övervåningen det har hänt mest saker, främst har det sopats och städats lite. Fast jag glömde helt bort att ta några bilder därifrån.

Nu när vädret börjar bli kallt och eländigt passar det bra att vi i morgon får en leverans lösull som ska sprutas in på vinden.