31 aug. 2010

Bildkavalkad på galna eldragningar

Elskåpen
Det hus som tidigare stod på vår tomt är nu ersatt med vårt nya, fina Rosenbo. Jag har tidigare pratat om att vi rev det förra huset eftersom det var väldigt slitet. En sak jag inte nämnde var att den galne hobbyelektrikern löpt amok i hela huset. Eftersom många eldragningar var klart tveksamma och elen från 20-talet fortfarande fanns kvar ansåg vår besiktningsman att elen var livsfarlig och borde bytas ut helt. Här kommer några bilder våra bästa galna eldragningar:

Snett, snett, snett. 
Kabel (oklart till vad) borrad genom källarytterväggen.
Ja, det är en utomhuslampa. Två stycken fanns i samma rum.
Köket. Klockan och den gröna lampan är något sorts larm.
Ja, kabeldosan hänger och dinglar i taket. 
Sladden dragen genom väggen - mitt på väggen. 
Varför?

Notera gärna de svarta"elmojsarna", det var allergiframkallande dammigt i huset.
Ett försök att dra kablarna snyggare?
Slingrande elkablar med slarvig målning. 
Städskåpet i köket.

28 aug. 2010

Bilder från huset, tomten och garaget


Det är taaajt om utrymmet på tomten.
Vi är varje dag ute på tomten och njuter av vårt hus och garage. I fredags så hade vi en liten taklagsfest, vi bjöd snickarna och Faluhus-säljarna på smörgåstårta och hemlagade kakor och cupcakes. Våra hussnickare har fått en gullig husvagn på tomten. Notera hur vårt lerdränkta äppelträd nu får lida lite mer.  Det är trångt på tomten med huset, garaget och allt material!

Det var vackert väder idag, kolla på himlens färg!
Snickarna har arbetat på, det är snart dags för tegelpannor. 

Ser ni de där små "tänderna" som sticker ut längst ned på träfasaden? Det ska dit en till planka så de döljs men de är till för att möss inte ska kunna smita in. 

Prickigt hus.
Vårt hus är redan grundmålat men vi har idag grundmålat över spikhålen. Resten av huset får vänta på färg till snickarna har fått bort sin ställning och hela fasaden är klar.


Herr Håkan

Herr Håkan vill absolut vara med på bilden här på bloggen. Här är the man, the myth, the legend i full färd med att måla med Jotuns grundolja på garaget. I motsats till Rosenbo kommer garaget inte grundat.

Perfekt - snart.
Jag undrade tidigare varför en del panel saknades på baksidan. Precis som jag misstänkte beror det på att någon har fått för sig att vi ska ha en altan med tak. Vilket vi visserligen ska ha men den ska inte byggas nu. Nu får snickarna sätta dit fasaden på plats, inget större problem. 


Jag tror det kommer bli jättegulligt med äppelträdet utanför garaget. 
Vi har köpt minst 10 stycken provburkar för att hitta rätt fasadfärg - det är jättesvårt! Vi har hela tiden vetat vad vi vill ha när det kommer till fasadfärg. Vi är ute efter en ljusgrå färg som ger snygg kontrast mot vita knutar och foder. För mig har det varit viktigt att den gråa färgen inte bryter mot blått, jag är petig på det. Två färger har fått komma upp på garagefasaden.

25 aug. 2010

Dagens tapetförälskelse: Samir av Sandberg

Källa.

Det är mycket tomtbilder nu, av förklarliga skäl, men jag tycker det är dags för lite vackra tapeter. I Sandbergs-kollektionen Claude finns tapeten Samir. Den är läckert stormönstrad och grafisk. Några av färgställningarna är vitt, svart, rött, creme med blått mönster men min personliga favorit är den gråa.

Källa.

Måleributiken i Alvik har just nu ett specialerbjudande, få 2 tapetprover plus frakt gratis! Perfekt om man vill testa Samir hemma ;)

Stomresning dag 2

Lastbilen var kortare idag
Dags för våning två att komma. Även om en våning sattes upp igår kändes det fortfarande inte som ett hus. Efter idag känns det mer som ett hus där vi faktiskt ska bo.

Precisionsarbete.
På morgonen var vädret hyfsat, lite molnigt men ändå soligt. Under dagen mulnade det på och till slut började det duggregna. 
Takstolarna är på plats
Idag har huset börjat kännas stort utifrån, framförallt känns det väldigt brett. Vi bygger på samma ställe som förra huset stod, skillnaden är att vårt är 2 meter längre. Det ska bli intressant att se hur intrycket ändras när taket och framför allt vår stora förstukvist kommer på plats.

Vårt hus är gavelställt så detta är sidan mot trädgården.

Snickarna och vi har inte lyckats lista ut varför det inte är panel ovanför fönsterpartierna. Tog den slut i fabriken? Fönsterpartiet på övervåningen tillhör vårt master bedroom och det mindre fönstret till vänster är i vår walk-in garderob. Det var lite svårt att ta bra överblicksbilder på fasaden inifrån tomten eftersom man sjunker ned i gegga. 

Det runda fönstret får sättas dit för hand.
 Jag frågade snickarna om allt hade gått bra idag och det hade det. Inget hade varit skadat i leveransen förutom en plåt över fönstret (se mittenfönstret på bilden ovan). När jag kikade in i huset så såg jag däremot att det har sågats i mellanbjälklagret för att göra rum för köksfläkten. Av någon anledning så har Faluhus haft jättesvårt att uppdaterat sina ritningar med rätt köksritning. De har använt sig av ett tidigare köksförslag där vi har spisen på vår köksö, något vi senare har ändrat.  Nu är det inte hela världen men det är ju bra om alla framtida ventilationsritningar är korrekta. Det underlättar för snickarna och jag slippar oroa mig. Jag hoppas verkligen vårt köksfläktrör kan dras rakt upp utan att krocka med någon bjälke...

Nu ska jag bara ta det lugnt och njuta av att allt har gått bra hittills.

24 aug. 2010

Stomresning dag 1

ÄNTLIGEN!
Klockan 2 i natt var både herr Håkan och jag klarvakna. Vi var båda så förväntansfulla inför husleveransen. Jag har liknat det vid att längta efter julafton som barn. Klockan 8:20 kom vi till tomten, leveransen hade kommit klockan 7. Det hade gått jättefort att sätta ihop ytterväggarna så när vi dök upp var bara tre-fyra block kvar. Snickarna tyckte det hade gått ovanligt bra.

Bärande innerväggar
Vädret var väl sisådär och på eftermiddagen kom det en riktig störtskur komplett med åska och blixtar. Snickarna fick söka skydd under garaget för att sedan fortsätta göra mellanbjälklagret. Herr Håkan och jag fick ta det lugnt i en soffa på Uppsala färg medan regnet smattrade mot plåttaket.

En ytterdörr kommer lastad.
Jag fick tillfälle att gå omkring lite inne i huset. Många säger att huset kan kännas litet när bara ytterväggarna är klara. Jag fick ingen uppfattning alls, det kanske berodde på att det var så mycket material i huset. Huset kändes inte litet i alla fall.

Ett till fönsterparti finns bakom ytterväggen. Det som syns tillhör vardagsrummet
Jag är redan nu överförtjust i våra fönsterpartier mot trädgården. Totalt har vi tre sådana, två på nedervåningen och en på övervåningen.

Det gröna över dörren är för att taket på förstukvisten ska fästas där.

Det var något med att se vår entré, trots att det är en ful byggdörr, som fick det att knipa i hjärtat på mig. Detta är ju vårt hus, vårt hem, som byggs. 

Recension av IKEA:s Ramsjö-lucka

Vackra Ramsjö. Källa.
Vår tvättstuga kommer vara inredd med ett IKEA-kök. Herr Håkan och jag har ritat upp tvättstugan i deras planeringsverktyg på hemsidan men idag fick vi hjälp med några saker i varuhuset. Jag visste redan innan IKEA-katalogen kom ut att det var Ramsjö-luckan ville jag ha. När vi var på IKEA Uppsala idag fick jag tillfälle att kika lite närmare på den och jag blev ögonblickligen förälskad.

Närbild på Ramsjö från IKEA. Det är svårt att göra den rättvisa på bild.
Det som skiljer Ramsjö från IKEA:s andra vita luckor är lackeringen. Trät syns igenom en aning. Det syns inte på håll och man upplever hela tiden luckan som vit. Jag tycker att Ramsjö känns exklusivare just på grund av detta. Luckan Ädel känns i jämförelse som om att den är lackerad med ett väldigt tjockt lager färg. De olika behandlingarna av luckorna gör att Ramsjö upplevs som aningen mindre glansig, vilket jag inte ser som något negativt. Jag undrar om man strävat efter att Ramsjö nästan ska se handmålad ut. Hur som helst, Ramsjö är utan tvekan den vackraste luckan IKEA någonsin producerat. Jag skulle bli extremt förvånad om inte Ramsjö blev en jättesuccé.

Vi hade tänkt att ha en vit bänkskiva men tyvärr fungerar inga av IKEA:s vita laminatskivor till Ramsjö färgmässigt. Skivorna är helt enkelt för vita, det vill säga inte tillräckligt brutna. Personligen tycker jag Ramsjö gör sig bäst mot en svart stenskiva. Det är inte aktuellt med sten för vår tvättstuga så vi får fundera lite till. Jag fick IKEA-katalogen idag så nu blir det bläddrande i väntan på husleverans.

23 aug. 2010

Första husleveransen

Ser ni takstolarna sticka upp?
Nu händer äntligen stora saker, första husleveransen kom idag. Det var materialleveransen med bland annat takstolarna. Vanligtvis kommer materialleveransen samtidigt med första våningen vilket gjorde att våra snickare fick lite ledigt. Våra leveranser sker över tre dagar och i morgon är det dags för första våningen. På onsdag kommer våning två. Jag missade tyvärr lastbilen men tydligen hade det gått bra att köra in på vår lilla gata, parkera utanför tomten och lasta av. Jag har gett våra närmaste grannar en lapp i brevlådan om att det skulle vara bra om de inte parkerade på gatan framför vår tomt under våra leveransdagar.

Paket! 
Dagens höjdpunkt var att jag fick träffa våra två snickare. Det är ju dom som ska faktiskt bygga Håkans och mitt drömhus. Om de är lika duktiga som de är trevliga kommer vårt hus blir helt underbart.

Förberett för ytterväggar
Jag skrev här om att ena hörnet på plattan var lite för högt. Vår Faluhus-säljare Anders hade pratat med huvudkontoret och det ska inte vara några problem att montera ytterväggarna trots att det är en liten upphöjning. När jag blir lite hispig över att saker småkrånglar med husbyggandet säger min pappa: "Det ordnar sig, det är så här det är att bygga hus." Det stämmer faktiskt (pappa har rätt?!), allting ordnar sig.

Bara toalettstolen är standard

I fredags lämnade jag in "entreprenadbeskrivning", den innehåller detaljerad information om interiören för alla rum. Det är där vi har skrivit hur vi vill ha golv,väggar, lister och övrig utrustning. För att vara på den säkra sidan har jag där det behövs infogat pedagogiska ritningar . Det är bättre att jag ritar än försöker beskriva när jag inte ens vet vad saker heter. Jag har även skickat med så mycket och tydlig information jag har kunnat komma på. Jag hoppas att detta kommer undvika onödiga missförstånd.

Källa.
Jag inser mer och mer hur otroligt personligt villa Rosenbo kommer bli. Själva huset är ritat bara för oss men även allting inuti har vi själva valt. Det är knappt någonting som är standard längre. Jag fnissade därför till när jag såg denna lilla text på Faluhus startsida (som för övrigt borde få sig en rejäl omstyling):

"Det finns två saker som skiljer oss från andra. Det ena är att vi tillverkar några av marknadens mest energisnåla och miljövänliga hus. Det andra att alla våra arkitektritade hus baseras på ett unikt flexibelt byggsystem som ger dig full frihet att vara med och påverka dess utformning"

Citatet syftar på husdesignen men det är stor frihet när det kommer till inredningen också. Det är inte många saker vi inte har varit och ändrat på - lister, vitvaror, dörrar, handtag, tvättstugeinredning, garderober, golv, badrumsmöbler. Jag vet att vi behöll toalettstolen i standard, men spontant kommer jag inte på något mer.

Herr Håkan och jag längtar efter ett sovrum, vi är trötta på 120-säng! Källa.
Faluhus har jobbat för fullt med att få till ett slutpris med alla vår ändringar, tillval och avdrag. Jag trodde jag inte var en velig person men jag börjar misstänka att det inte stämmer. Jag ändrade också på vår vitvaruoffert i veckan... Jag tror en del i velandet är att vi ska fatta så många beslut. Det är samtidigt det som gör villa Rosenbo så personligt.

Älskar den gråa färgen och spegeln. Källa.
I morgon kommer första husleveransen. SMHI visar lite ostadigt väder för tisdagen när första våningen kommer. Iiiih! Måndagen och onsdagen verkar däremot få okej väder. Vi är så redo för villa Rosenbo att börjar byggas, vi vill inte ha några förseningar.

22 aug. 2010

Dagens tapetförälskelse: Marivault av Osborne & little

Jag har fortfarande inte lyckats väja en tapet till mitt arbetsrum. Det finns flera tapeter jag gillar men det är alltid något litet fel. Jag kanske har för höga krav? Den här tapeten, Marivault, kommer från Osborne & Littles vackra kollektion Pompadour.
Den randiga tapeten till höger heter Du Barry Stripe och kommer
också från Pompadour-kollektionen
Marivault finns i 6 olika färgställningar. På bilden verkar bakgrunden vara lite skimrande, men det kan ju vara bilden. Jag gillar annars skimmer i tapeter men jag gillar det mesta som glimmar, fråga herr Håkan ;)

20 aug. 2010

Plattproblem

Vårt garagebyggande verkar flyta på bra. Det blir lite avbrott måndag-onsdag nästa vecka eftersom husleveranserna kommer då. På torsdag så kan det bli lite grundmålande, vilket passar bra eftersom herr Håkan är ledig då.
Berg och dalar?
Vid mitt dagliga tomtbesök så påpekade snickar-Björn att plattan var ojämn. När plattan göts fick de vänta 1 1/2 timme på en cementbil, egentligen ska de komma direkt efter varandra. Det visade sig att detta problem hade redan uppmärksammats. Det faller på betongfirman, eftersom det är deras fel, att spackla hela plattan efter det att ytterväggarna är på plats. Är då kanterna tillräckligt jämna för ytterväggarna som kommer på tisdag? Enligt våra rivare/plattgjutare så är de det, de hade kollat av med laser. Eftersom våra säljare dök upp på tomten så kunde vi prata med dem. För att dubbelkolla allting åker våra säljare och hämtar mätredskap och mäter av kanterna. Ett hörn var 1 cm högre så nu slipas det ned tidigt på måndagsmorgonen. Dubbelkolla allting!! Pust, nu behöver jag helgledigt.

19 aug. 2010

Garageinspiration

Allting har en plats
Herr Håkan undrade häromdagen om det var ett dåligt tecken att han hade tappat sin titel - herr - här på bloggen. Nejdå, han är fortfarande herr Håkan. Eftersom vi firar 5 månader som gifta i morgon och ännu inte har tröttnat på varandra tänkte jag visa bilder på ett välorganiserat garage. Jag vet hur mycket herr Håkan ser fram emot sin mansgrotta/vårt garage.

På bilderna är det IKEA-köket Värde som fått bli garageförvaringsmöbel.


Källa för båda bilderna.
Jag läste en intressant artikel i The Guardian om att relativt få, 34 %, av brittiska garage används till bilar. Jag hoppas inte herr Håkan får inspiration av artikeln och nu omvandlar vårt garage till ölbryggeri eller hemmabio. Vi ska faktiskt inte använda vårt garage till bilen, det ska bli hobbyrum. Det tråkiga är att vi måste förvara en del fula och skrymmande saker där som jordfräs och gräsklippare.

18 aug. 2010

Dagens tomtbilder & garaget har ett tak

Redo för hus!
Lite nytt har skett på tomten. Elskåpet ser redo ut för husleverans och garaget har fått tak, det kan behövas eftersom det regnat idag. Enligt SMHI kommer vädret den 24:e och 25:e, husleveransdagarna, att vara småregnigt och grått. Jag håller tummarna för sol och lagom med värme.

Blivande mansgrottan.
Denna bild är speciellt för pappa som ställde
frågor om garagetaket som jag inte kunde svara på
Rivarna måste ha varit på tomten för lite bråte var borta. Det är skönt att tomten börjar bli lite snyggare, den har sett bra eländig ut ett tag. Det ligger några stenbumligar kvar som var kantsten mellan förra husets gräsmatta och garageuppfart. De är inte jättefina men jag fundera på att spara några. Det är kul om något av det gamla finns kvar.

Fem dagar kvar till första husleveransen! 

17 aug. 2010

Leveranser av hus

Idag var vi och skrev på en spärrförbindelse, Faluhus vill ha en godkänd säkerhet inför husleveransen. Enligt det brev vi fick från Faluhus så MÅSTE spärrförbindelsen vara dem tillhanda senaste 5 arbetsdagar innan husleverans. Dagens datum är den 17:e augusti och husleverans sker den 23:e... Vår bankrådgivare på Handelsbanken har dock pratat med Faluhus och vår säljare har försäkrat oss om att Faluhus inte kommer ställa in vår husleverans. Jag upptäckte det här med spärrförbindelsen igår. Jag har varit lat och inte hämtat min post på en vecka, mycket dumt om man ska bygga hus.

Ett hus kommer lastat! Källa
I posten låg också information om husleveransen. I brevet stod att:

Första lasten med "löstmtrl, syll, virke, skivor mm" anländer på måndag den 23:e augusti 7:00
Andra lasten med våning 1 anländer på tisdag den 24:e augusti 7:00
Tredje lasten med våning 2 anländer på onsdag den 25:e augusti 7:00

Detta är kranbil "modell större <75 ton" Källa.
Det står att allting kommer på "maserfrakt kranbil". Nyfiken som jag är googlade jag på det, jag tror maserfrakt är ett transportbolag. På deras hemsida hittat jag också bilder på två olika modeller av kranbilar. Jag undrar om de kommer få problem med utrymmet, det står att föraren en ska kunna köra intill grunden på en kort- och en långsida. Vår gata är smal och om betongbilen hade lite snävt att backa in på långsidan... Jag hoppas vår byggare har tänkt på allt.

Dagens tapetförälskelse: Flamingos av Cole & son

Håkan och jag har snart varit gifta i fem månader. Även om vi har känt varandra i över 10 år så upptäcker vi fortfarande ny sidor hos varandra. En överraskning för mig var att Håkan tyckte att denna flamingotapet från Cole & sons New contemporary-kollektion var cool. Han kan till och med tänka sig tapetsera en fondvägg i vårt TV-rum med den. 

Underbart rosa badkar! Källa.
Källa.
Jag tycker nog en tapet med flamingos blir aning för...ehm.. Florida (?!) men jag kan inte låta bli att tycka den är otroligt charmig. Håkan frågade dock idag om jag lånat hem ett prov av flamingotapeten, vilket jag inte har. Kanske den skulle kunna vara något för hans arbetsrum?


Den finns i fyra olika färgställningar: blå, rosa, gul, gråbrun. Källa.