31 juli 2010

Moon & Glamour

Idag tog vi en runda i kakelbutikerna. Vi har hela tiden varit inne på svart klinkergolv i badrum, hall och tvättstuga. Vi lekte med tanken att i badrummen ha en vägg i starkt färgad italiensk mosaik och resten i stora vita plattor. Efter lite research insåg vi dock att ungefär 95% av alla badrum i nybyggda svenska villor verkar ha just stora plattor och lite mörk mosaik. Visserligen är det snyggt men det blir ack så vanligt. Det blev att tänka om lite. Våra badrumsmöbler kommer vara svarta så jag ville undvika den starka kontrasten mellan vitt och svart. Alltså började jag titta på plattor i grått.

Jag hittade plattan Moon från Höganäs kakel som har en underbar skiftning i färgen och en len yta.

Moon i färgställning Antracit
Moon i färgställningen grigio.



Även Håkan tyckte den var läcker så nu lutar vi åt Moon antracit (30x30) på golvet och Moon grigio (30x30) på väggarna. Vid duschen blir det plattor i 15x15 på golvet för att det ska gå att skapa fall.

Kaklet i köket har vållat mig en del huvudbry, rent estetiskt tycker jag personligen det är sällan vita luckor och mörk mosaik fungerar i praktiken. Det blir lätt stilkrock eller för mycket. Våra luckor är i standardvitt (S 0502-Y) och de flesta vita kakelplattor är för vita.

Håkan har hela tiden var väldigt förtjust i Glamour pearl mattoncino som Uppsala färg har uppsatt på sin kakelutställning. Idag tog jag en ordentlig titt på väggen och insåg att det ser ju riktigt läckert ut, dessutom kan det fungera väldigt bra till luckorna.

Glamour pearl mattoncino

På pannån som finns i butiken, och bilden ovanför, verkar alla små bitar vara vita men uppsatt på vägen inser man att de har olika färg. Ett snabbtest med mitt färgprov av S 0502-Y (som alltid ligger i plånboken), visade att just pearl mattoncino och standardvitt fungerar jättebra ihop. Så kanske börjar vi närma oss några beslut om kakel.


Alla bilder kommer från Höganäs kakel

30 juli 2010

Dagens tomtuppdatering


Silverröret som sticker upp är för den framtida öppna spisen
(om bara Håkan och jag kan enas om hur den ska se ut.)

Idag har det jobbats för fullt på tomten. Mer frigolit har lagts ut, förberedelser för att göra garagegrund har gjorts och marken där altanen ska vara har fått ett lager grus.

Här ska garaget (=mansgrottan) stå.

Det är konstigt hur upplevesen av tomten och huset ändras allt eftersom. Just nu känns tomten pytteliten men med en enorm uppfart. Jag är också rädd att huset är för litet (det är totalt på cirka 185 kvm så det är nog bara i mitt huvud). Enligt detaljplanen så får man bebygga 25% av tomten och vi ligger precis på gränsen.

Jag testparkerar cykeln

Jag ska försöka fixa en tomtkarta med huset och garaget utplacerat för att visa hur det ska bli.

Min egna Spielberg filmade den här actionpackade scenen (?) när lastbilen tippar grus.



Jag gjorde lite snabb huvudräkning idag. Om huset kommer vecka 34 så betyder det att det är ungefär 26 dagar kvar!!!

29 juli 2010

Vi har ett nytt hål!

Igår fick Håkan ett samtal från TA brunnsborrning om att de tänkte börja borra idag torsdag. Så mitt i hällregnet så hade vi två urtrevlig personer på tomten för att borra vårt bergvärmehål. Efter 16 meter, vilket tydligen är ganska mycket, stötte de på berg. Borrhålet blev 170 meter djupt. Jag lärde mig också att det tar ungefär en timme att borra 50 meter. Så det gick snabbt och smidigt att borra.

Vårt stackars äppelträd fick sig en lerdusch.

Ser ni den lilla, lilla korken som sticker upp ur leran på bilden? Det är hålet. Sedan grävs en kabel från hålet, under hela huset, till bergvärmepumpen. Den där korken kommer kapas och försvinner under några lager jord, så den inte förstör gräsmattan.

Det fanns sedan tidigare ett bergvärmehål på tomten men det var allt för grunt och hade fel dimensioner för att kunna passa till det nya huset. Hela värmesystemet i gamla huset var för övrigt helt galet. När vi tog över huset fanns det bergvärme (med ny Nibe-pump som vi kommer använda), oljepanna, vedpanna och solfångare.



Skruva ned volymen, det låter ganska mycket när man borrar!

Jag får passa på att rekommendera TA brunnsborrning som har hela tiden varit jättetrevliga, punktliga och superprofessionella. Inget krångel utan bara riktigt duktiga och schyssta killar!

28 juli 2010

Lite funderingar kring färg och tapet i vardagsrum och kök

Jag kan erkänna att jag är en färgperfektionist. Herr Håkan tycker färg är det tråkigaste som finns och verkar anse att Uppsala färg är någon sorts tortyrkammare. Jag brukar inte diskutera färg med honom och ingen annan jag känner är lika petig som jag gällande det här (utom min far men vi har alltför olika smak). Det är därför otroligt kul när man hittar någon annan som är lika engagerad i färger som en själv. Det gjorde jag idag på Uppsala färg, jag fick helt otroligt service av Lotta. Jag var där för att räkna ut hur många rullar som krävs för att tapetsera vårt vardagsrum med Sandbergs bredrandiga tapet Magnus i färgerna grått och vitt. Min inredningskonsult på Björklund och Wingqvist tyckte att jag borde tapetsera med den och sedan använda den gråa färg som tapeten har och måla i köket. Jag gillade hennes förslag, innan hade jag tänkte och måla samma ljusgrå färg i både vardagsrum och kök.

En tapet i Sandbergs kollektion Magnus. Jag älskar ränder!

Jag insåg dock en sak när jag stod i butiken med tapeten. Den skulle krocka med allting. Den vita färgen var för vit och den gråa bröt åt grönt vilket skulle göra att alla dörrar, lister, socklar, foder och köksluckor som är målade i S 0502-Y upplevs som vaniljgula. Suck! Så nu är jag tillbaka till min tanke att måla båda rummen i samma gråa färg. Samtidigt leker jag med tanken att måla ränder i vardagsrummet. Då jag får precis de färgerna jag vill ha och så får jag rummet randigt. Problemet är att vardagsrummet är på cirka 30 kvm med två stora öppningar, två fönster och ett stort glasparti. Kommer jag (vi??) har ork eller lust?

Färghamster

Herr Håkan är den stora kungshamstern, som tur är har han lite självinsikt och inser att han gillar att hamstra. Jag får bara hålla lite koll på honom :) Det är därför lite oroande att jag också har börjat hamstra... Jag har massor, massor med färgprover och broschyrer hemma. Egentligen borde jag investera i en NCS-fjäder så jag inte behöver norpa med mig några färgprover så fort jag är inne i en bygg - eller färgbutik.


Nu har jag gjort en storstädning i min färgprovsamling. Det rosa är för mitt arbetsrum, det gråa för kök och vardagsrum, blått och turkost till garage, tvättstuga och gästrummet, och så klart vitt. Det orangea är för att jag inte kan släppa tanken på hur läckert det vore med ett Hermès-oranget rum.

26 juli 2010

Dagens tomtbild

Ser mer eller mindre ut som vanligt

Dagens foto från tomten! Den största skillnaden, så vitt jag kan se, är att tomten är uppfylld fram till trottoaren,. Jämför med hur det såg ut i lördags (det fotot är dock tagit i en annan vinkel). Ramen där grunden ska gjutas är hel nu vilket gjorde att jag fick en känsla för avståndet mellan huset och gatan. Avståndet ska vara fyra meter men det känns jättebrett, vilket är bra för jag var lite orolig att gångtrafikanter skulle snubbla över vår förstukvist. Vår garageuppfart börjar också kännas bred, vilket kan bero på att vi har tagit bort ca en halv meter häck på vår sida.

En annan sak som har slagit mig är mängden rör som krävs för huset. Det är bergvärme, el, vatten, dränering, avlopp. Det verkar grävas ned rör kors och tvärs på tomten.

25 juli 2010

Precis vad jag önskade mig

Välkomstpresent från någon granne? Eller ser vår tomt bara ut som en sopstation?

"Det är redan så mkt skräp på tomten så någon tyckte väl att en kundvagn mer eller mindre inte gör något" - Herr Håkan filosoferar.

Denna IKEA-kundvagn med en ölflaska i dök upp en dag utanför vår tomt. Tack? Dagen efte var den borta.

Ännu mer grundarbeten


Det blir nog bra.

På onsdagen den 21:a juli började de första bitarna av frigoliten komma på plats. Det nya huset kommer stå på samma plats som det gamla huset som vi rev. Vårt nya hus är dock två meter längre. Utvändigt kommer Villa Rosenbo mäta cirka 12x8,8 meter.

En röd tråd och rör som kommer leda vatten från stuprören. Jag borde
plugga lite på min husbyggarterminologi...

Jag har sett våra rivare stå och mäta med instrument men röd tråd fungerar ju också bra. Det var väldigt roligt att gå omkring inom husets frigolitramar och säga "nu står jag i hallen!!!" eller "här ska köksön vara!!!" Ibland krävs det inte så mycket...

Håkan saknar inte gropen.

Håkan spenderade veckan på konferens i England så ett tomtbesök var obligatoriskt när han kom tillbaka lagom till helgen. Han hade ju inte sett tomten sedan gropen försvann.

Den stora skillnaden mot onsdagen, två dagar tidigare, var att de har grävt ut och bytt vattenledningarna till och med tomtgränsen. Ser ni den stora tjocka orangea röret till vänster i bilden? Det är så högt marken ska vara. Som en jämförelse, så här såg det ut vid det röret på onsdagen:


Så nu börjar vecka 2 av grundarbeten, jag hoppas att de är klar om två veckor. Vecka 34 då huset ska komma börjar ju närma sig!

21 juli 2010

Vi har ingen grop längre!

På måndagen den 19.e juli kom äntligen vårt lass med hasopor. Materialet är cementgrått och kommer i bitar. På hemsidan beskrivs hasopor så här:

Materialegenskaper som kännetecknar produkten är låg vikt, dränerande, kapillärbrytande isolationsprodukt med hög stabilitet och bärighet.

Så här ser vår tomt ut från gatan på kvällen den 19/7.
I vänster hörn har vår hög med frigolit hamnat tillsammans med allt annat material.

I gropen syns dräneringsrören.

Håller man några av hasoporstenarna i handen väger de ingenting, det är rent tyngdmässigt som att hålla i bomull. Det känns extra kul att det är gjort av återvunnet glas, jag gillar miljöaspekten.


Här ska vårt hus stå.

Idag, den 21:a juli, ser det ut så här på tomten. Det finns inget hål längre! Hasoporen är dold under ett nytt lager med material (som jag helt glömt namnet på. Bergskross?). Det är så härligt att det händer lite på tomten!

16 juli 2010

Vi skippar byggkreditivet

Money, money, money! Källa: Riksbanken

När herr Håkan och jag började vårt husbyggaräventyr hade vi möte med alla större banker. Vi hade inte gemensam ekonomi och dessutom ville vi ha bra villkor för byggkreditivet (det lån man tar för att bygga hus och som senare omvandlas till ett vanlig bolån). Vi insåg snart att vi skulle välja Handelsbanken som inte bara gav oss bäst villkor - vi fick en helt underbar bankrådgivare där. Idag ringde dock vår bankrådgivare och sa att hon hade kommit på att vi inte behöver ett byggkreditiv! Så här fungerar det: vår tomt är värd mer än beloppet vi behöver låna, det betyder att vi helt enkelt kan få en vanlig kredit. Det blir enklare och billigare! Med ett byggkreditiv så hade vi fått lämna alla fakturor till vår bankrådgivare för hennes godkännande, nu tar vi hand om allting själv.

13 juli 2010

Liten uppdatering

Min idé av himmelriket. Så här skulle jag vilja ha det just nu,
pool och skugga. Källa.

Jag berättade tidigare på att vi inte hade fått ett slutpris men när jag började klaga högljutt så skickade Faluhus faktiskt över ett slutpris direkt. Det hade dock uppstått några missförstånd och det fanns flera förändringar jag ville göra. Så Faluhus fick lite papper tillbaka och nu hoppas jag vi får ett nytt slutpris snart igen. Allting går ju lite segare i semestertider.

Rivarna (som också gör grunden borde jag tydliggöra men de är för alltid rivarna för mig) skulle ha satt igång idag men när jag svängde förbi vid 13-tiden så såg jag inte att något hade skett på tomten.

Yes, det var en gång ett hus

När herr Håkan och jag besöker tomten kan vi se hur förbipasserande stirrar på vår tomt. Vi talar nu inte korta undrande ögonkast, utan riktigt stirrande. En cyklist var nära att köra in i trottoarstenen eftersom han inte kunde ta ögon från vår vackra (?) tomt. Våra 40 närmaste grannar har fått information om att vi ska riva och bygga nytt men många vet inte vad vi håller på med (och det vet inte ens vi själva ibland).

För ett tag sedan hittade jag en blogg, Mitt i Fålhagen, om vårt nya bostadsområde. Alla områden borde ha en så uppdaterad och informativ blogg. Idag upptäckte jag att vår tomt hade uppmärksammats av bloggarna Niina och Juusi och att de har skrivit om den här. De lyckades med hjälp av hitta.se gissa sig till att det var ett orangerött hus vi rev. Visst ser Skrutthuset fint ut?

Det förra huset, även kallat Skrutthuset.

Det kan vara svårt att förstå att vi ville riva huset, även vår egen rivare ställde sig frågande när han kom första gången till tomten. Det ändrades så fort han kom in i huset. Niina undrade om det kanske hade funnits spöken eller om skumma figurer hållit till där (sååå ofta var inte maken och jag där). Herr Håkan ärvde i januari 2009 huset efter sin far. Problemet var att INGET hade gjorts de senaste 30-50 åren. Det som hade åtgärdats var slarvigt och dåligt gjort. Vi tog in en byggingenjör från Bjerkings för att gå igenom vilka problem huset hade. Här är ett litet urval:

*Livsfarlig el. All el i hela huset behövdes bytas.
*Alla vattenledningar behövdes byta eftersom vi riskerade en vattenläcka när som helst
*Fukt i källaren
*Huset behövde dräneras om
*Inget kök
*Inget badrum
*Sprickor i fasaden
*Taket på garaget riskerade att krascha in
*Allt ytskick behövde bytas
*Farlig utbyggnad som behövde rivas
*Antagligen vattenskador på stommen
*Alla fönster behövde bytas

Det handlade egentligen om att strippa ned huset till stommen och börja om. Håkan kände att Skrutthuset skulle vara ett oändligt pengaslukande hål och dessutom skulle det ändå inte bli bra i slutänden. Det var enklare, mindre stressigt och antagligen i längden billigare att bygga nytt.

Jag har inte så många bilder från huset innefrån men här kommer några:

Detta är köket på nedervåningen (övervåningen hyrdes ut och hade ett eget kök). Köksluckorna har på bilden rivits ut, de var bajsbruna. För oss tog det cirka 4-5 månader att tömma huset, vi var kompis med alla på soptippen efter det. Antal svarta sopsäckar som krävdes? 200+

Hallen när man kom in genom ytterdörren. Det går inte att beskriva hur smutsigt allt var. Den vackra bruna mattan var så smutsigt att skorna sögs fast i den. Genomgående var allting väldigt, väldigt smutsigt och illaluktande.

Ett av rummen på övervåningen, de var i mycket bättre skick än de på nedervåningen. Möblerna på övervåningen och den proppfulla vinden skickades ut genom fönstret på bilden. Det är barnsligt roligt att köra ut en tresits soffa genom fönstret...

Det här var duschen i källaren. Notera asbeströren i blått.
Trappan i svenska flaggans färger.

Jag får passa på att hälsa till våra nya grannar i området, Niina och Juusi. Ni får ta lite fler kvällspromenader förbi tomten för nu kommer det börja ske saker. Husleverans är fortfarande beräknad till vecka 34.

7 juli 2010

Möte på tomten

Idag hade vi ett möte på tomten med Lasse (som är ansvarig för hela bygget), Anders (vår säljare från Faluhus) och Jonas (vår rivare). Vi fick offerten för hasopor och extra markarbete förklarad för oss och vi har nu accepterat det priset. Den 13:e juli börjar de arbeta med tomten igen och den 15:e kommer vårt lass med hasopor. Eftersom det är sommartider kommer det ta lite längre tid att göra grunden. Jag är bara glad att det känns som något verkligen kommer hända - snart!


Läckert hus som har inget alls med vårt bygge att göra.
Det är bara ögongodis, kika på fler bilder av det här.

6 juli 2010

Frigolitberg, juridik och ekonomi

I helgen så attackerade min far vår häck med motorsågen. Häcken krävde en akutinsats eftersom den växer in över platsen där garaget ska byggas. När vi kom till tomten så upptäckte vi att det hade kommit byggmaterial till tomten. Vi har en hög med frigolit!

Villa Rosenbo.. snart

Jag längtar mer och mer efter huset. Varje gång vi besöker tomten kommer någon av våra nya grannar fram för att presentera sig och prata. Det är så kul att vi flyttar till ett område med supertrevliga grannar. Det är mest äldre par och barnfamiljer som bor där men det känns så mysigt.


Armeringsjärn, aldrig har jag varit så glad över att se det tidigare.

Så hur går det annars? Det känns som allt går segt och jag börjar bli otålig. Faluhus har inte gett oss ett slutpris, trots att de har haft sedan mitten av maj på sig. Det sista jag fick höra var att vi skulle få slutpris i samband med husleverans men att de skulle försöka skaffa fram det tidigare. Till slut tröttnade jag på att vara söt och snäll, ringde upp vår jurist och hade även en diskussion med kommunens Konsumentrådgivare. Det sistnämnda är en jättebra gratistjänst, du kan hitta en rådgivare i din kommun via Konsumentverkets hemsida.

Vi ska ju fylla upp hålet efter förra husets källare med hasopor och dessutom gräva ut lite mer. Läs mer om varför här. Vi har dock inte accepterat någon offert som vi har fått, det ska bli ett möte på tomten i morgon om bland annat det.