26 maj 2010

Choose style

Jag är inte en stor TV-tittare, det enda jag följer är två serier: Sveriges fulaste hem och Arga snickaren. Fuskbyggarna gav mig kraftiga ångestattacker som husbyggare så den slutade jag titta på. Arga snickaren gör att jag känner mig lättad över att inte försöka renovera 20-tals huset vi river. Sverige fulaste hem är dock ren estetisk njutning eftersom jag, likt Simon och Tomas, är allergisk mot fulfuru, pungsoffor och krimskrams. Dessutom är jag inte en minimalist när det kommer till inredning, så deras stil passar mig ganska bra. Däremot fick jag en liten chock förra torsdagen när de använda två av mina inredningidéer för Rosenbo i sitt program. För det första så är TV3:s hemsida sämst så jag klarar inte av att länka bilder. Kolla här under avsnitt 9.

En tanke jag har haft att göra en vägg med vita gardiner i TV-rummet på övervåningen. Det blev väldigt snyggt på TV-programmet så det blir nog så i Rosenbo också.

Modellen heter Balmoral, av Rydéns. Källa: Rydéns

Den andra tanken jag har haft är att det ska vara två lampor över köksön - självklart kristallkronor. Kristallkronor är aldrig fel (hoppas herr Håkan instämmer i det annars lär det uppstå problem). Balmoral av Rydéns var lampan jag valt. Den använde sig Simon och Tomas av också, två stycken fick hänga över ett lila biljardbord. Nu vet jag att även det kommer bli snyggt, och att jag måste ha en synnerligen bra smak.

För övrigt upptäckte jag när jag läste Simon & Tomas blogg att alla Anebyhuskunder erbjuds en konsultation med dem. WAAAAAAH! Varför har inte Faluhus det tillvalet?! Jag har ju akut designkris över vardagsrummet (vilken grå färg passar med mattlackad ek och hur ska jag placera soffan?!).


Rivningsbilder


Balkongen och räcket är borta och sorterade som metall

Här kommer lite rivningsbilder. Herr Håkan och jag hade en inre bild av hur rivarna mer eller mindre mosade ned huset med grävskopan. Nu är det inte så dramatiskt, istället kräver en rivning massa förberedelser och sortering. Vi rensade så mycket vi kunde, slängde dörrar, fönster, el, rör. Sedan kom rivarna och skruvade loss ännu mer rör och andra saker vi glömt.
Sortering pågår och vi har inget staket längre.

Vi besöker huset på kvällen och bland det roligaste är att se alla passerande cyklister som storstirrar på vårt stackars hus. Det syns att de undrar vad fasiken man håller med för renovering där. Det undrar vi med ibland för den delen. Det värsta tycker jag är att trädgården har visat sig ha topografi som ett bergskedja och är full med saker som en hög med isolering, ett uppdraget äppelträd, kirskål (detta djävulska ogräs!!!), lera, allmänt skräp och två stora hål i marken. Ett av de stora hålen är den gamla bergvärmen och det andra har vi absolut ingen aning var det har varit för eller att det ens fanns.

Ett enormt skjul var det första som verkligen revs följt av vårt garage men den största förändringen var att all puts knackades bort. Tegelpannorna försvann också.

Notera till vänster: inget garage!

Grävskopa!!! Till höger syns också en av de stora blå containrar som skräp sorteras i. Vanligtvis står det 2 stycken på tomten.

Öppen planlösning? Detta var hallen och trappen en gång i tiden.

Grävskopan åt sig in i huset från trädgårdssidan. Huset såg därför ett tag ut som ett dockskåp.


På kvällen den 24:e maj möter vi detta!

Vila i frid Skrutthuset


Skrutthuset när vi har tagit bort fönstren,
dagen innan rivningen ska börja.
Det kanske är dags över en minnesruna över huset som vi så brutalt har mejat ned med grävskopa. Inte för att vi kommer sakna det, tvärtom, hade vi försökt renoverat så hade Arga-snickaren fått rädda oss från att leva på 15 kvm i källaren utan rinnande vatten. Huset uppfördes 1922 som arbetsbostad åt lokförare (tågstationen ligger mycket nära). Det var ett typiskt 20-tals hus, väldigt pampigt från utsidan men aningen opraktisk planlösning inuti. Det var dock inte det stora problemet, huset var helt enkelt skrutt. Det var i fruktansvärt dåligt skick.

Innan vi skulle bestämma vad vi skulle göra med det så tog vi dit en besiktningsman och listan på saker som måste fixas var lång. Här är ett litet urval:
* Hela elsystemet måste bytas, mycket brandfarligt
* Vattenrören måste bytas och vi riskerade vattenläcka när som helst
* Egentligen inga fungerade badrum
* Inget kök (som du kunde laga mat i utan att riskera akut matförgiftning)
* Mycket fuktig källare med plastmatta mot sula och fuktig trappa
* Balkongdörr som låstes med ett skärp (!) och antagligen gjort att vatten gått ned i stommen
* Utbyggnad över yttertrappen som måste rivas
* Fixa taket på garaget som annars riskerade att kollapsa

Laga mat här? Köket gick i den sköna färgkombinationen
solgult och och bajsbrunt

Det tog oss cirka 6 månader att tömma huset också. Vi var så flitiga besökare på Soptippen att personalen där började hälsa på oss och försiktigt fråga om vi var professionella rivare.
Baksidan på huset, mot trädgården

Till höger syns garaget som byggdes till 1966, naturligtvis i blå betong. Men nu är huset så gott som borta och det är bara helt, helt underbart.

24 maj 2010

Fönstertrassel.. men allt blir bra till slut

En sak som vi har varit väldigt bestämda med är att vi vill ha större glaspartier i vardagsrummet, köket och i vårt master bedroom på övervåningen. Det vi hade tänkt oss ser ut ungefär så här:

Källa: Dreamhouse
De på nedervåningen kommer vetta ut mot vår stora altan. Fönsterpartiet på övervåningen har ställt till med en del problem. Kruxet har varit om vi skulle kunna få glas ända ned till golvet på dörrarna, det blir ju en fransk balkong där.


Fransk balkong med glas ända ned, precis som vi vill ha det
men utan sidopartier med glas.
Källa: Karlsonhus

Vår försäljare kollade med fönsterleverantören meddelat oss att det skulle krävas en specialbeställning och bli dyrt. Vi förlikade oss då med tanken att ha en "platta" längst ned på vardera dörr. Vi slog också bort tanken på att ha glas ända ned på sidopartierna.

När vi fick våra ritningarna från Faluhus i samband med tillverkningsorden hade vi plötsligt fått fönster ända ned till golvet på sidopartierna och dörrar med bara glas. Stora frågetecken uppstod och den lösningen som passade våra önskemål bäst, utan att kräva dyra specialfönster, var: fönsterpartier ända ned på båda sidorna om dörrarna som inte har glas längst ned.

När Faluhus nu gör fönsterbeställningen har det kommit fram att vi visst kan få glas ända ned på dörrarna utan att det blir jättedyrt. Så vi har fått precis som vi önskade från början, utan massa stora extrakostnader, och det tack vare att Faluhus har dubbelkollat. Stort tack till Malin! :o)

Faluhus sliter för fullt med villa Rosenbo, det krävs cirka 14 kilo med ritningar för att tillverka ett hus. När man har ritningarna tar det bara ynka fyra dagar att tillverka huset. Beräknad husleverans är vecka 32, det betyder 9:e-15:e augusti. 11 veckor....

19 maj 2010

Bli vår granne?

Det senaste halvåret har det varit flera hus till salu nära där vi bygger. Just nu ligger en villa ute bara ett stenkast från oss. De stora fönstren ut mot altanen får mig att längta efter våra maffiga fönster. Sommaren, med sol och varma kvällar, får mig att längta efter en mysig trädgård. Vilket är lite ironiskt för vår tomt har aldrig sett värre ut. Inget gräs är kvar, det har grävmaskinen malt ned. Det enda som är grönt är ett jättebestånd med maskrosor och kirskål (detta djävulska ogräs!!!). Det finns två stora blå containrar och överallt ligger det skrot, bland annat ett berg med isolering. Jag brukar vända mig till herr Håkan när vi är där och säga "Kommer det här verkligen bli bra?" Villa Rosenbo känns mycket långt bort.

Men hala upp 6,7 miljoner så kan du komma över och låna socker hos oss i vårt vita kök (som inte alls kommer se ut som det ovan) när Rosenbo är färdigt!

12 maj 2010

Vardagsmysterium

Rivningen pågår för fullt just nu. Rivningskillarna har varit i Barcelona 2 dagar för att vila upp sig så det kommer inte ske så mycket den här veckan. Rivningsbilder kommer! När den käre herr Håkan och jag besökte vårt ruckel i helgen så hittade vi ett kuvert i brevlådan.


"För dörren. Stort tack /Johan"

Det låg även en hundralapp i kuvertet. Vem är Johan? Vilken dörr? Varför får vi pengar?! Det enda vi kan komma på är att Johan kan ha smugit in på tomten och tagit vår garagedörr. Vi klagar inte, alla pengar behövs (och blir vi av med lite skit är det bara bonus)! Pengar från herr Håkans rafflande Blocket-auktioner åker ned i våra spargrisar och ska användas till möbler i villa Rosenbo. Spargris nr 1 är i form av en rund burk med en stort leende tiger på, spargris nr 2 är en trendigt designad rosa gris från Designtorget och spargris nr 3 är en jätteglasburk från IKEA där mynt hamnar. Hundralappen från Johan slank ned i den rosa grisen.

Köksbestyr

Om vi bara kan bestämma oss kring alla köksdetaljer så kan vi få en korrekt offert från Hagaköket. Om vi har en korrekt köksoffert börjar Faluhus med tillverkningen av vårt hus. Det är med andra ord verkligen dags att fixa köket. Vi har haft lite problem med bänkskivan, vi tyckte den var för dyr i Hagaköks offert. Efter att ha tagit in offerter från NS Sten och Salléns inser vi att det är enklare och faktiskt lika billigt om vi väljer Hagakök.

Efter några timmar hos Salléns idag har vi kommit fram till en del beslut kring kök och tvättstuga. Fast vi kan ju ändra oss... hmm..

Blandare i båda rummen blir Tapwells Domino 184. Jättesnofsig.

Vår diskho i köket blir Intras Quadra. Den blir planlimmad (tror det heter så).


Diskho i tvättstugan blir Intras Barents och vår laminatskiva kommer vara helsvart.


Vår fläkt blir Thermex Optica 660 vägghängd. Det visade sig att Salléns alltid har kampanjpris på den så vi kan få den extra billigt. Yay! Eftersom vi inte kunde hitta en bra lösning på köksfläkt när spisen var placerad på köksön så flyttade vi helt enkelt spisen och valde en vägghängd fläkt. Problemet med att ha en köksfläkt över ön var att herr Håkan är så lång att den blockerar hans utsikt över ön. Plus att jag tycker att ett stort rostfritt stålrör mitt i rummet förstörde atmosfären. Ingen av de frihängande fläktarna var tillräckligt snygg heller. Det var förresten tur att vi flyttade på spisen eftersom man enligt byggnormer inte får ha en spis på köksön utan en ho bredvid. Det lärde sig Håkan idag på vårt byggsamråd.

Nu är det bara beslagen som ska bestämmas.