27 apr. 2010

Så mycket vackert

För två dagar sedan beställde jag några tapetprover från Måleributiken i Alvik och idag fick jag hämta ut ett avlångt paket. Det kommer vara tapeter i mitt arbetsrum, master bedroom och ett gästrum.

Detta är Nina Campbells Deauville som jag funderar på en vägg till master bedroomet. Det rummet är ett av de knepigaste rummen tapet- och färgmässigt eftersom det är två rum som hänger ihop (själva sovrummet och så den stora walk in closeten). Denna tapet skulle kunna fungera som en fondtapet i den senare. Jag gillar den mycket, mycket i verkligheten. Jag valde dock en ljusare färgsättning än den på bilden.


Nina Campbells Veneziano fick också komma med. För master bedroom... eller arbetsrum.. eller gästrum. Beslutsångest! Jag har letat efter en medaljontapet som jag gillar. När jag såg att Gossip girls Blair Waldorf hade Veneziano i sin lägenhet insåg jag hur snygg den faktiskt är. Nu hittar jag ingen bild på internet av Blairs rum, därmot har Hooked on houses (kul sida!) en bra guide till karaktärernas boende. Tapeten är förresten lika snygg i verkligheten som på TV, den kanske är aningen för feminin för herr Håkan men i ett gästrum?

Det känns som att i mitt arbetsrum kan jag släppa alla hämningar och göra precis vad jag vill. Jag vill ha en häftig tapet som verkligen känns som jag. Colefax & Fowlers tapet heter Rose chinoise (i svart färgställning) och jag har tänkt på den i snart tre månader. Ibland har den känts helt rätt, ibland har jag velat gå i en helt annan riktning. Nu har jag äntligen fått se den och jag är mycket nöjd. Det kanske blir den trots allt.

Den fjärde tapeten jag fick hemskickad var en beigerandig från Romo, men den kändes helt fel. Jag skulle vilja ha ett rum med randiga tapeter dock.

Ny karriär: tvättstugedesigner?


Titta på det här mästerverket! Skulle inte jag kunna bli en lysande tvättstugedesigner? Idag har jag mailat vår köksdesigner på Hagaköket för vi vill ha några ändringar på utformningen av vårt kök. Eftersom vi har kommit på att det vore snyggt om de gjorde inredningen till vår tvättstuga också frågade jag om jag måste ta mig ut till deras kontor eller om jag kunde skicka instruktioner via mail. Det var inga problem att ta det över datorn så med hjälp av MS Paint (detta fantastiska program) så ritade jag två enkla skisser över tvättstugan.
I ett hörn blir det en pelare för tvättmaskin och torktumlare. På motsatt sida kommer vårt städskåp, det kan inte vara bredare än 60 cm på grund av golvvärmecentralen och herr Håkans mediacentral. Vår bergvärmepump är inte heller utritad på bilden. En diskho direkt under fönstret, ett bänkskåp och så lite tomt utrymme där våra tvättkorgar kan vara. Jag ritade inte in några väggskåp för jag tänkte kanske ha vägghyllor istället.



Detta är min drömtvättstuga, skulle till och med kunna slänga in makens stinkande gymkläder i tvättmaskinen eller sortera 348 par strumpor när det ser så fint och harmoniskt ut.

25 apr. 2010

Vita kök och svarta bänkskivor

Det är så mycket som händer nu. Herr Håkans lägenhet ska säljas, vi kanske ska riva nuvarande huset på torsdag om Vattenfall lyckas hämta en mätare, jag börjar jobba heltid 1:a maj och så är det alla beslut som ska fattas. Ihuhu.. tiden räcker inte till.

Ett av de stora problemen, tycker jag, är köket. Herr Håkan och jag ville ha ett vitt kök så det var vår utgångspunkt. Han föredrog en bänkskiva i trä men av rent praktiska skäl insåg han snart att det var uteslutet (jag spiller ibland..hmm). Då fanns det bara ett alternativ för honom: sten. Där var vi väldigt eniga om att stenskivan skulle vara svart, möjligtvis lite "bling, bling". Så, ett vitt kök med svart stenbänkskiva.

Faluhus köksleverantör är Hagakök, som jag inte egentligen kände till innan husköpet. Efter att ha tittat i deras katalog kunde vi dock enas om ett kök: Antikluckor i vitt (det nedan är ekvarianten).



När vi såg köket i verkligheten hos så blev vi tveksamma. Luckorna påminde för mycket om IKEAs kökslucka Ädel. Herr Håkan och jag fattade därför det snabba och aningen ogenomtänkta beslutet att välja luckan paljett istället:


Den har en slät yta men kanterna är aningen rundade. Jag ångrade mig så gott som direkt. Efter en bläddring i Hagaköks katalog insåg jag att luckan Amarant i en annan färg kanske skulle kunna vara perfekt.


Den har fortfarande en "kant" runt luckan men jag upplever den som exklusivare, en känslan som Antik-luckan inte hade. I standardutförande, och på bilden ovan, är luckan antikgrå (NCS S 1002-Y). Det är en färg som gör mig riktigt deppig (jag är lite av en färgsnobb). En mer "ren" vit färg skulle göra köket snyggare och kännas modernare. Just att köket känns modernt är viktigt för herr Håkan som bryter ut i kallsvettningar vid åsynen av ett riktigt gammalt bondkök.

För övrigt tar vi nu offerter från en tredje stenleverantör i jakten på den billigaste svarta bling bling stenskivan.

21 apr. 2010

Ytterdörrens insida

Idag gick Herr Håkan och jag igenom vår tillverkningsorder - igen. Vi svettades över 24:a sidor med beslut förra veckan. Orden skickades till Faluhus och tillverkningsorden kom tillbaka för att vi skulle gå igenom den igen. Vissa beslut hade vi inte lyckats enas om, som innerdörrarna, och vi hade kommit på saker på planlösningen som skulle ändras.

En annan ändring som vi kom på var att insidan på vår svarta ytterdörr måste ju se fin ut från insidan också. När jag slösurfade på Hemnet hittade jag den här bilden och insåg att precis, precis, precis så ville jag ha det. Alternativet skulle vara bara en stor, blank, svart dörr insida. Är inte detta mycket vackrare?

Planlösningsändringar:
Mycket häftig ändring av master bedroom och walk in closet. Svårt att förklara men herr Håkan och jag är extremt nöjda.

En vägg har blivit kortare för att öppna upp mer mellan vardagsrum och hall.

Lilla badrummet fick en ny planlösning.

Flyttade lilla badrumsdörren och var vi ska ha kliniker, detta på grund av den kortade väggen.

Ändring av två andra innedörrar och flyttade var centralen för golvvärmen skulle vara.

Imorgon blir det bankmöte för att gå igenom vilka regler som gäller vid byggkreditiv.

Just ja, blev Doorias Kungsäter 523.

14 apr. 2010

Beslutsångest

Det är ju massa beslut som måste fattas när man bygger hus. En del är stora, självklara beslut som vilket golv man vill ha och hur många sovrum som behövs. Men det är så otroligt många andra beslut som ska fattas. Takvinklar, innerdörrshandtag, spröjs på fönster, diskho, lister, trappräcke... massa smådetaljer som man inte kanske har funderat speciellt mycket på innan. Grunden på villa Rosenbo är inte ens lagd men dessa beslut måste fattas nu. Ett av dessa beslut är innedörrar. Faluhus standard är dessa Addera bas från Dooria:


Inte riktigt min (vår?!) stil. Jag vill gärna ha den här dörren, Kungsäter 523:

Herr Håkan säger dock nej, kanske för att han precis har rivit ut och tippat flera gamla 20-tals dörrar från det nuvarande huset. Jag tycker dock de är så vackra och klassiska.

Nu försöker jag kompromissa och har förslagit Kungsäter 524:

Tur att vi är ense om ytterdörren...


13 apr. 2010

YES YES YES!

Herr Håkan och jag är just nu lika glada som två tjocka hundar som gnuggar ryggen på grönt vårgräs och solar magen samtidigt... eller något.. ÄNTLIGEN har vi fått bygglov! Bygglovssituationen har varit så deppig att hela byggprojektet känts avlägset. Herr Håkan är så nervös att kommunen ska ändra sig att han har begärt att vi ska få en inskannad kopia på det godkända bygglovet överskickat idag. Det skriftliga kommer med snigelpost om cirka en vecka.

Eftersom en av våra säljare, Olle, precis fått bygglov för sitt hus på en månad var vi väldigt säkra på oss själva. Vårt bygg- och rivningslov skulle gå igenom snabbt - swiiiisch! - och så skulle vi sätta igång. Uppsala kommun har, åtminstone tidigare, tagit längst tid på sig i hela landet för att godkänna bygglov. Herr Håkan och jag var dock säkra på oss själva och även våra säljare såg inga problem med att vi skulle få ett OK fort. Vi upptäckte dock snart några saker: 1. Kommunen begärde in remisser från Upplandsmuseet, stadsantikvarie och kulturkontoret om vårt bygg- och rivningslov vilket sölade ned beslutsprocessen. Detta informades vi ej om. 2. Vår bygglovshandläggare ritade alternativa hus som bröt mot detaljplanen 3. En del på kommunen vill inte fatta beslut och väljer då att bokstavligen gömma sig för våra husförsäljare 4. Herr Håkan och jag är säkra på att de mest fikar på Stadshuset.

Förra veckan gjorde vi dock en början till en tillverkningsorder och vi ska skriva kontrakt på måndag med vår rivningsfirma. Jag hoppas att rivningen sker nu i april och vi har så mycket klart som möjligt innan jag börjar jobba heltid 1:a maj. Nu har äventyret börjat på riktigt!!