8 mars 2010

Träd & bergvärmepumpflytt

Vi har ju arbetat sedan augusti -09 med att tömma den villa som står på vår tomt. En skrämmande mängd svarta sopsäckar har gått åt och vi är numera kompis med alla på Tippen. Jag har varit lite deppig över att det ALDRIG tar slut men nu är det mer eller mindre över. Herr Håkan och jag har gått över till rivningsfasen, vi har valt att göra en del själv. Vattenledningarna har redan åkt ned, elementen är nedtagna. Vi har stängt av vattnet och i veckan ska elen stängas av.

Vår tomt är platt så vi behöver inte spränga. Däremot fanns det några dystra träd på tomten. Några stod helt fel, som precis utanför vårt blivande garage. Min far kallades därför in med sin motorsåg, fälla träd är något av en udda hobby för honom. Jag hade sagt till honom att ALLA träd skulle bort utom ett litet äppelträd mitt i trädgårdslandet som ger supergoda frukter. Jag hade nämligen kallt räknat med att jag skulle kunna övertala min älskling till att såga ned ett träd som jag tyckte skulle komma för nära verandan. Vi hade haft några diskussioner om trädet men kanske typ inte riktigt fattat ett beslut... Min far började med detta träd och när herr Håkan kom ut i trädgården visade min far stolt att han redan börjat fälla. Herr Håkan konstaterade lite stelt att det trädet skulle inte tas ned varpå min far får en aning panikslagen blick. Herr Håkan har nu sagt att trädet skulle komma för nära huset, å andra sidan kan han inte precis få tillbaka trädet.

Vår rivare sa att det var bra om vi markerade vilka träd vi ville ha kvar med ett band. Varpå säljaren berättades om någon som hade satt band på alla träd som skulle behållas och istället hade de träden fällts. Uppmuntrande! Vi vill att rivaren fiskar upp alla stubbar så vi kan få en fin, jämn gräsmatta.

Det är inte mycket från det nuvarande huset som vi behåller. I källaren fanns det dock en 4-6 år gammal Thermia bergvärmepump. Eftersom vi ska ha bergvärme har vi valt att behålla och använda den pumpen i nya huset. Vår rörmockare informerade oss om att pumpen väger cirka 300 kilo när den är tömd och att den är så stor att vi måste slå ut dörrkarmen till rummet de står i. Det kan tilläggas att den har stått i källaren och ända vägen ned dit är en smal, skranglig, svängd trappa. Herr Håkan skulle absolut flytta den där pumpen själv men jag satte ned båda fötterna. Alltså hämtade idag en budfirma upp pumpen och nu bor den tillfälligt hos mina föräldrar i väntan på att få flytta in i vår nya tvättstuga.


Vår säljare har antytt att ett bygglov kan komma den närmaste veckan... Iiih!